Mielipide: Laadukas varhaiskasvatus on yhteiskuntamme tärkeimpiä kulmakiviä

Viime vuosina 1–2-vuotiaiden lasten hoitopaikkojen kysyntä on kasvanut, vaikka syntyvyys on ollut pitkään laskusuuntainen. Tämä trendi näkyy myös Hämeenlinnassa, jossa jo reilu neljännes hoidossa olevista lapsista osallistuu yksityiseen varhaiskasvatukseen.

Yksityinen varhaiskasvatus tarjoaa monia erinomaisia vaihtoehtoja: retkeilyä, ympäristökasvatusta, englannin kielikylpyä, tiedettä ja paljon muuta. Toimijat tarjoavat myös joustavia palveluaikoja, sekä mahdollisuuden valita perheen arvoihin parhaiten sopiva kasvatusfilosofia.

Kaupunki tukee yksityistä varhaiskasvatusta palveluseteleiden avulla, mutta setelin arvo ei ole seurannut alan yleistä kustannusten kehitystä. Tämä asettaa laadukkaan varhaiskasvatuksen saatavuuden vaakalaudalle. Monissa kunnissa palvelusetelin arvoa on jo korotettu tämän vuoden aikana. Nousun perusteena on kesällä sovitut työehtosopimukset, jotka nostavat merkittävästi yksityisten päiväkotien henkilöstökustannuksia. Palkankorotukset ovat itsessään erinomainen asia meidän toimialallemme ja toivottavasti tulevat ajan kanssa lisäämään alan houkuttelevuutta ja pitovoimaa.

Hämeenlinnan palvelusetelimallin idea on ollut alkujaan hyvä: lisätä monipuolista tarjontaa ja antaa perheille mahdollisuus valita. Nykyisellään järjestelmä kaipaa kuitenkin kehittämistä. Palveluntuottajat eivät voi periä nousevien kustannusten osuutta asiakasperheiltä ja jos kaupunki ei korota palvelusetelin perusarvoa – on tilanne kestämätön.

Olemme nostaneet esiin muitakin päivitystä kaipaavia kehittämiskohteita.

Surullinen esimerkki on tehostetun tuen piirissä oleva lapsi, jolle on myönnetty tuplaseteli. Kaupunki ei maksa toista seteliä täytenä, vaan vähentää myös siitä perheen asiakasmaksuosuuden. Tämä johtaa siihen, että korkeimman asiakasmaksuluokan piirissä olevien perheiden lapsille osoitetaan vähiten rahaa tukitoimien hoitamiseen. Esiopetusajalta tukea ei makseta ollenkaan. Näitä epäkohtia on tuottajien toimesta koitettu muuttaa jo useamman vuoden ajan.

Toivomme, että eriarvoistavat toimintamallit korjataan ja palvelusetelin arvo palautetaan kestävälle tasolle. Lapsiystävällisen Hämeenlinnan tehtävä on huolehtia meidän kaupunkimme kaikista lapsista – se edellyttää myös palvelua tuottavien tahojen toimintaedellytysten turvaamista.

Palvelusetelin arvo Hämeenlinnassa on 3–5-vuotiailla 828 € ja alle 3-vuotiailla 1250 €. Janakkalassa arvot ovat 914 € ja 1600 €, Lahdessa 900 € ja 1530 €, Porissa 966 € ja 1691 €, Kouvolassa 966 € ja 1691 €, Tampereella 901 € ja 1441 €, sekä Turussa 966 € ja 1691 €.

Ensi vuoden alustavassa talousarvioesityksessä ehdotetaan 3 % korotusta palvelusetelin arvoon sekä alle 3-vuotiaiden kertoimen nostamista. Tämän seurauksena palvelusetelin arvo olisi ensi vuonna 3–5-vuotiailla 853 € ja alle 3-vuotiailla 1365 €. Esityksen mukainen korotus ei tule riittämään.

Atte Tarri

Kaupunginvaltuutettu, Hämeenlinna

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *