Hämeen Kokoomusnaiset: Surua ei lasketa sairaudeksi – Lapsen kuoleman jälkeen pitää olla oikeus Kelan korvaamaan vapaaseen

Vanhempien oikeus muutaman viikon suruaikaan ja hautajaisten järjestelyyn Kela-korvauksin veisi surullisesta ajasta pois pahimmat taloudelliset murheet.

Oman lapsen kuolema on vanhemmille suurin mahdollinen suru ja kriisi elämän varrella. Tuska, jota aidosta syystä jokainen vanhempi pelkää, ja jota ei soisi kenenkään kokevan. Silti yhteiskunta ei takaa lainsäädännöllisesti eikä taloudellisesti mahdollisuutta akuutin surun käsittelyyn ja hautajaisten järjestämiseen.

Oman lapsen kuolema oikeuttaa lyhyeen palkattomaan poissaoloon, jonka kesto riippuu työnantajasta. Oikeastaan ainoa tapa saada rauhassa surra menetystään, on löytää lääkäri, joka suostuu kirjoittamaan sairauslomaa akuuttiin stressireaktioon. Surua itsessään kun ei lasketa sairaudeksi, eikä se siten täytä sairausloman perusteita. Sairauslomalle jääminen stressireaktion turvin on myös ainoa tapa paikata palkattomien päivien taloudellisia tappioita.

ONNEKSI tilastot kertovat alaikäisten, nuorten ja nuorten aikuisten kuolemien olevan nykyään ennätyksellisen harvinaisia, kiitos lääketieteen kehityksen ja yhteiskunnallisesti parantuneen turvallisuusajattelun. Vuonna 2022 kuoli yhteensä 637 alle 30-vuotiasta. 18-vuotiaiden ja tätä nuorempien osuus heistä oli 229. Jokainen näistäkin lapsista ja nuorista on valtavan suuri menetys myös yhteiskunnallemme. Kehityssuunta on onneksi ollut vuosikymmeniä hyvä ja toivottava. Vertailukohdaksi voi ottaa esimerkiksi vuoden 2000, jolloin alle 30-vuotiaita menehtyi lähes 1 020, joista 0–18-vuotiaita oli 454.

Me Hämeen Kokoomusnaiset vetoamme yleiseen empatiaan ja pieneen nuorisokuolleisuuteen ja esitämme, että yhteiskunnan on aika kantaa suurempi vastuu vanhempien tukemisesta heidän suurimman surunsa aikana. Vanhempien mahdollisuus suruun ja hautajaisten järjestämiseen ei voi riippua yksittäisistä lääkäreistä, työpaikoista, voimassa olevasta työehtosopimuksesta tai edes hyvinvointialueesta.

TASAVERTAISEN kohtelun takaaminen on lainsäädännöllinen toimenpide. Yhteiskunnan maksettavaksi jää, moniin muihin jaettaviin tukiin verrattaessa, todella pieni summa. Vaikka oman talouden kestokyky ei ole surevan vanhemman suurin murhe, on vanhempien taloudellinen tuki hyvä tapa osoittaa yhteiskunnallista välittämistä. Vanhempien oikeus muutaman viikon suruaikaan ja hautajaisten järjestelyyn Kela-korvauksin veisi muutoinkin äärimmäisen surullisesta ajasta pois pahimmat taloudelliset murheet.

Kun julkisin varoin tällä hetkellä tuemme montaa perhettä syntymän iloisten päivien aikana, liikenee meiltä varmaan näille vanhemmille tukea myös lapsen kuoleman jälkeisille synkille päiville.

 

Minna Heinonen-Pesonen

Hallituksen jäsen

Liisa Juvonen

Puheenjohtaja

Hämeen Kokoomusnaiset ry

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tuoreimmat uutiset