Kanta-Hämeen aluevaltuustoryhmä: Tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä pohti Hämeen Sanomissa 18.4.24 hyvinvointialueen haastavaa taloustilannetta ja aluevaltuuston viime viikkoisia äänestyspäätöksiä.

Meillä kokoomuslaisilla aluevaltuutetuilla on tavoitteena uudistaa Oma Hämeen palvelurakennetta ja toimintaa siten, että luodaan kestävä pohja tuleville vuosille. Laki edellyttää, että alueen asukkaille tuotetaan tasavertaiset ja laadukkaat palvelut. Työvoima saatavuus on merkittävin pullon kaula palveluita järjestettäessä. Siksi ammattilaisten työn tuottavuus tulee olla eräänä ohjaava tekijänä palveluita järjestettäessä. Palveluverkon tiivistämisellä ja hyvinvointialueen laajuisilla uusilla lähipalveluilla pyritään siihen, että käytettävissä olevalla sote-ammattilaisten joukolla saadaan palveluita mahdollisimman monelle tarvitsijalle.

Vasemmistoliitto on sitoutunut joulukuussa 2023 aluevaltuustossa hyväksyttyihin palveluverkon määrittelyperiaatteisiin sekä palveluverkkouudistuksen 30,5 miljoonan euron sitovaan kustannusten hillinnän tavoitteeseen. Viime viikolla aluevaltuustossa kuullut ehdotukset eivät ole linjassa näiden sitovien tavoitteiden osalta.

Vasemmistoliiton ajatus valtion lisärahoituksen saamisesta hyvinvointialueen omatoimisen perusoikeuksien toteutumisarvion perusteella ei perustu tosiasiasioihin. Sote-uudistus ei muuttanut perusoikeuksien osalta tilannetta ja hyvinvointialueiden palveluita ja järjestämistä koskevien tietojen kerääminen on vastuutettu mm. THL:lle.  Kanta-Hämeellä ei ole olemassa mitään erityisiä perusteita lisärahojen saamiselle. Tilanne on vastaava koko Suomessa ja alijäämien yhteenlaskettu määrä on tällä hetkellä luokkaa 1,7 mrd. Keskeisiä keinoja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi ovat tarttuminen rohkeasti rakenteellisiin uudistuksiin, kustannusten hillitseminen ja toiminnan tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantaminen.

Sote-uudistuksen osalta Orpon hallitus sai edelliseltä hallitukselta raskaan perinnön. Lakeja säädettäessä 2021 olisi kokoomus toivonut parempaa tilannekuvaa sote-uudistuksen rahoituksesta ja uudistuksen läpiviemisen aikataulusta ja tavasta. Uudistusta ei kuitenkaan voida peruuttaa ja tällä hallituskaudella kokoomus tulee tekemään kaikkensa, jotta perustavaa laatua olevat rahoituksen valuviat korjataan mahdollisuuksien mukaan.

Korjaavien toimenpiteiden tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto sen paremmin maan taloudessa kuin hyvinvointialueenkaan taloudessa.

Kokoomuksen Kanta-Hämeen aluevaltuustoryhmä

Kategoriat: Kanta-Häme, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *