Hätilän Kokoomus: Suojellaan lapsuutta – rakennetaan yhdessä digitaalista kasvurauhaa

Hätilän Kokoomus kokoontui vuosikokoukseensa torstaina 25.4. ja päätti ottaa vastaan haasteen lähteä mukaan rakentamaan digitaalista kasvurauhaa lapsuuden suojelemiseksi. Suojellaan lapsuutta – rakennetaan yhdessä digitaalista kasvurauhaa – Tulevaisuuspäivä (tulevaisuuspaiva.fi)

Hätilän Kokoomus ry haluaa olla mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta. Meille lasten suojeleminen kaikin keinoin on tärkeää, ja nopeasti muuttuvassa digitalisoituvassa maailmassa myös digisuojelu on tärkeää. Siihen ei kukaan pysty yksin vaan yhdessä voimme tehdä muutoksen.

”Suomessa lapset saavat älypuhelimen aivan liian aikaisin, suurin osa jo kouluun mennessä. Vaikka lasten pahoinvointia ei voida laittaa pelkästään älypuhelinten syyksi, ei pidempi ajanjakso lapsuuden alkupäässä ilman koko ajan mukana kulkevaa älypuhelinta tekisi kenellekään pahaa. Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, miten älypuhelin ja some vaikuttavat kielteisesti lasten keskittymiskykyyn, ajankäyttöön ja hyvinvointiin. Lisäksi altistuminen sisällöille, jotka lapsille eivät kuulu, sekä seksuaalisen hyväksikäytön uhka verkossa ovat todellisia ongelmia Suomessa. Tilalle tarvittaisiin leikkiä, tylsistymisen sietämistä, aikaa vailla jatkuvia ärsykkeitä ja ympäristöä, jossa näistä asioista ei tarvitsisi taistella lasten ja vanhempien kesken vain siksi että “kaikilla muillakin on”.

Vanhempien on vaikeaa muuttaa toimintakulttuuria yksin. Lapsille puhelimet liittyvät kaverisuhteisiin ja siihen, onko lapsi vanhempien ja kavereiden tavoitettavissa. Muutoksen kohti älypuhelitonta lapsuutta ei tarvitse olla mullistava eikä sen tarvitse merkitä luopumista älypuhelinten keskeisistä hyödyistä. Lapsen voi yhä tavoittaa, vaikka hänellä olisi vanhanmallinen peruspuhelin tai ranteessa mukana kulkeva kellopuhelin, jolla voi myös lähettää viestejä ja jolla lapsen voi paikantaa. Lapset voisivat edelleen pelata pelejä, katsoa ohjelmia ja viestitellä toisilleen myös muilla laitteilla, kuten iPadeilla tai perheen yhteisillä älypuhelimilla, joita ei kuitenkaan kannettaisi jatkuvasti mukana. Älylaitteen siirtyminen kotiin rajaisi varmasti puhelinkoukkua ja vapauttaisi lapsilta aikaa muihin asioihin yhdessä ollessaan.”

EU on jo tarttunut toimeen digitaalisuuden sääntelyssä ja digijättien toiminnan valvonnassa. Hätilän kokoomus haluaa nostaa asian myös EU vaalikeskusteluun, digitaalinen kasvurauha rakennetaan yhdessä.

Hätilän väki lupaa myös osaltaan edistää reilua ja kunnioittavaa keskustelukulttuuria, ja parempaa poliittista vuoropuhelua ja haastaa myös muut poliitikot: ”Älkää haukkuko ja kiusatko toisianne somessa vaan väitelkää reilusti ja toisianne arvostaen. Olette esimerkkejä lapsille aikuisten maailmasta ja demokratiasta. Sillä miten te toimitte, on väliä. Ottakaa digiasiat vakavasti ja pyrkikää ymmärtämään niitä syvällisesti.”

Vuosikokous valitsi hallituksen puheenjohtajaksi Sari Raution. Hallituksen jäseniksi valittiin Miia Antin, Mate Dahl, Martti Hurskainen, Teppo Hänninen, Jukka Keiholehti, Johanna Sipola, Merituuli Stenberg ja Jukka Tamminen.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *